Kawan2 ku :)

Google+ Followers

Friday, 27 December 2013

JUMAAT TERAKHIR DI PENGHUJUNG 2013

Salam Jumaat semua..Jumaat terakhir di tahun 2013..
Jumaat yang indah..penghulu segala hari..
Alhamdulillah masih diberi ruang untuk bersujud kepada yang Esa..

Kalau direnung2 kan..banyak yang da berlaku sepanjang tahun 2013..da sekelip mata je..dah sampai ke penghujung..cepat terasa masa tu berlalu..akhir zaman kate kan... 

Berakhir nya 2013 membuka lembaran baru di tahun 2014..meningkat nya umur..mendekatkan kita pada mati..
pe yang diharapkan tahun yang mendatang berubah lebih baik dari sebelum nya..semoga tahun 2013 yang akan berlalu ni membawa beribu pengajaran dan oengertian untuk kita semua

Untuk tahun 2014 ni pula..Fieza harapkan sama2 la kita berubah ke arah kebaikan..ingat..hari makin berlalu..usia makin meningkat..kubur semakin memanggil2..so di kesempatan yang ada ni..sama2 la kita dekatkan diri dengan Allah..semoga kita sentiasa berada di jalan Nya..aminnn



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Thursday, 26 December 2013

SUBUH YANG INDAH

Alhamdulillah...tanggal 27 disember 2013..salam subuh d penghulu hari yang indah
Bersyukur sangat2 masih diberi kesempatan untuk melihat dunia..masih diberi nafas untuk menghadap yang EsA..
Kadang2 kite tak sedar kita da banyak lalai n lupa kan DIA yang kat atas sana yang sentiase menanti n merindukan hamba2 Nya yang sibuk merindukan makhluk nya yg x kekal atas dunia ni..banyak peluang yang d beri..banyak ruang kemaafan yang d bagi..jangan la kita sia2 kan nye..sentiase ingat dalam diri dunia hanya pinjaman..yang kekal menanti d akhirat sane..hidup kite pon belum tahu smpai bile..esok..lusa or tulat..bila gugur nya daun yg tertulis nama kite..nyawa d ambil juga
Untuk apa membazir air mata mengadu pada mnusia bile kite kecewa..sedang kan kite lupa sang pencipta..

Walau ape yang terjadi atas muka bumi ini..hanya skrip dari-Nya n kite hanya pelakon2 sahaja..yang diberi 1001 dugaan n cabaran untuk menilai tahap keimanan kite..

Masih belum terlambat untuk berubah..masih belum terlewat untuk bercinta dengan sang pencipta..
Alhamdulillah. .subuh yang indah memberi sedikit keinsafan seribu ketenangan..peringatan pada diri n sahabat2 blogger.. :')


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Tuesday, 24 December 2013

penggila hello kitty!!!!weeee!!!!!

lama da tak merepek merapu meraban kat cini..hoho..
sebenor nye just nk share fieza dapat da barang baru hello kitty..yeaaaayyyyy!!!
bukan besar pon barang nye..kalkulator hello kitty je..kuang..kuang..kuang..
tpi jangan pndang benda kecik takde makne taw..kadang2 benda kecik pon da dapat buatkan seseorang tu happy bagai nak gila...
mcam fieza sekarang ni la..padahal benda tu da terjual berabad lama da..tapi bile dapat..happy semacam..hahaha..Alhamdulillah..masih mampu tersenyum.. (^_^*)

#psstttt...ni la dia barang nye..awesome!!!

comelkan..hehehe...tak tahu la sejak bila jadik si penggila hello kitty..sampai adik sendiri da pening kepala layan c kakak ni..
haha
pape pon pesanan fieza untuk diri sendiri & bloggers yang lain..
keep smile n find your own happiness..
jangan prejudis n bersangka buruk kat orang lain..walaupon benda tu kecik d mata kite..tapi besar nilai nye pada orang lain..
yang kedua..
tak kira la pe pon yang kite buat..buat dengan ati yang tenang dan ikhlas..senyum sentiase d bibir..insyaallah..hidup sentiase ceria..kite pon bahagia ngan mereka2 d sekeliling kite...
sekian

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Wednesday, 23 October 2013

Penangan Mr Arrogant! !

Assalamualaikum... love u Mr. Arrogant..drama bersiri yg da jadik kegilaan skang..haaiiisshhh..smpaikan encik buah aty pon fieza panggil MR ARROGANT! ! But dont blame me my dear..prangai  mmg srupa tu baq ang.haaaa..tu cik buah aty
   Yang my buddies sowang ni plak lain crite..fanatik sgt kowt kt c zara heroin drama tu smpai dak berhingus ni pon d panggil zara!!!! Adudui..parah2..angau  c zara da ang ni AQ KECIK
Jauh panggang dari api oooiiii!!
Pape pon lantak kowang la..asalkan bahagia ye..

*pssstttt....pasni ntah drama pe plak la yg d layan dak 2 owg ni..cik fieza yg pompuan ni pon x fanatik cm korang..ngeee *^_^*


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

1am#love#him.. (^_^*)

Assalamualaikum. .lame rase nye x mengupdate status..byk yg ter'draft'..hehe..t la post. .hmmm
  Jam da kul 1 pagi n fieza still mengiron baju..tolong mak..mak mnjahit..sok owg da nak amik baju..so krbankn ckit mase tido.. (tido la sangat cik kelawar ni..hihi)
  N dalam duk iron..teringat c dia yg suweeeetttt tu..alwys remind me to sleep early..limited 1 am..tp bile ade kje slalu memahami. .even taq sometime prangai degil n ske tdo lambat ni wat c dia marah..tapi still bersabar..tq fr him yang slalu memahami n bersabar ngan budak berhingus ni walaupon da besar panjang..n for him..I jst wanna to say I'm happy with u..InsyaAllah..if ade jodoh x kemane. .
Nyte..peace ( ^ _ ^ * )v

*pssstttt..malam ni je da bape kali c dia terbangun tdo n call..taw motif nak ingatkn tido awal..suweeeetttt. .esok kje pg Mr. Arrogant..jst tido n dn tink anythg.. :)
Sweet dream *^_^*


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Saturday, 15 June 2013

Future NURSE!!!!!! (pending post..hihi)

Hola..Hola..Holaaaa....
rindu nk berceloteh dalam blog ni..hihihi...banyak bnda nk share...
Ehem..ehem...
1st skali Fieza nak bgtaw...im gonna b a STAFF NURSE!!!!!
Hoorrrrrraaaayyyyyyyyyy!!!!!
yeay!!! happy sgt2...penantian yg x sia2..
lama da taw mnunggu keputusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia..n alhamdulillah...akhir nye dapat gak surat tu...happy x terhingga...n yg lbh menghappy kan sebab dapat pon kat dalam Melaka je...hahaha
even mule nye memey x suke kat Melaka..konon nye nk merantau crik pengalaman jauh2 dlu..
tapi bile di pikir2 kan balik ade baik nye duduk dalam negeri sendiri...yela...kite pon xtaw kalo ade hal emergency ke pe ke kn...lagipon selama ni cukup la da berjauhan ngan family..
start form 4 sampai form 6 Fieza da duk kat perlis..tinggal kat asrama...pastu tyme blaja nursing da kene anta 3 tahun kat Penang...so mase banyak terbuang jauh dari family....kire nye ok la..dapat kat Melaka...rase beruntung sebab  kalau ya pon even x dapat cuti..still dapat beraya ngan family kan...hehehe..happpyyyyyy!!!!
   
So..pas settle kan segala benda yang di minta...29/4/2013 Fieza pon g la lapor diri kat Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Melaka..ala...yg kat MITC tuhhh...
(macam la kowang sume taw MITC tu kat mane kan...hahaha)

Then kat sana uruskan la segala ape yang diminta...isi borang bagai...bila da settlle sekali lagi berdebar nak taw mane hospital Fieza akan dapat untuk penempatan..n alhamdulillah..rezeki FFieza kat Hospital Alor Gajah,Melaka...so dekat je la ngan tempat sendiri..kire nye dari rumah Fieza ada la dalam 20-30 minit sampai..kire ok la kan...

Lebih kurang pukul 12.30 tengahari..Fieza gerak g Hospital Alor Gajah  untuk lapor diri kat sana...kebetulan dapat sama plak ngan Fatin Nabihah..member time kat Penang...kenal mase induksi kat Kolej Kejururawatan P.Pinang..Dia ni budak Tanjung Bidara..dapat taw pon tyme kitowang buat 'ice-breaking' kat kursus tu...xsangka plak nak dapat sama ngan dia..

Nak di pendekkan cerita, pergi ngan tujuan nak lapor diri...tapi lain plak cerite nye...huhuhu
x pasal2 kena duk meriahkan majlis perasmian hospital..hahaha..

maka nya Perasmian vs Lapor diri la jawab nye...da rase macam kitowang yang dirai..ngeee...pape pon..da entitle as a SN..so harap2 dapat jalan kna tanggungjawab ngan smpurna..

KAMI SEDIA MEMBANTU..YEAYYY!!




Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Memory#15 June..



Happy Nurses Day kepada sume warga HAG..even baru arini sambut..tapi still meriah..
hope ukhwah yang terjalin akn bertambah erat...
peace (^_^*)v


#15 june..senior farewell..sweet moment..1 years..but everything over oredy..
move on.. :)

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com.

Tetiba kan? Angin kus2 melanda dan terajin pulak nak buat segmen... wakakakaka...rasanya dah lama dah x organize segmen simple kat Bubblynotes... So, here I come...

This segmen dibuat bagi memudahkan saya a.k.a. Cik Puan Bubbly untuk follow dan bloghopping semua blog peserta segmen ini. Dalam masa yang sama, nak bagi ruang dan peluang pada semua blogger untuk turut follow, bloghopping dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra giteww...he he he... 

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblnotes.Com bermula dari hari ini, 15/6/2013, jam 11.30 pagi SEHINGGA 22/6/2013, jam 11.30 pagi... Aci tak? *_^... Hopefully segmen ni dapat sambutan dari uols macam segmen2 yang lepas dan semua blogger dijemput join...Pada yang rajin datang, rajin komen, silent reader, stalkers...ahaks... stalkers pun boleh... x ada masalah...masa untuk anda menonjolkan diri... ekekekekeke....

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. Follow blog bubblynotes.com.
2. Buat entri bertajuk Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com.
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ni, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL+C secara serentak.

Kemudian, pastekan ker ruangan HTML uols seperti di bawah ni...

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini. 

Pemilihan Pemenang:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2. URL Blog pemenang akan diletakkan di sidebar bubblynotes untuk tempoh sebulan bermula dari 23/6/2013 sehingga 23/7/2013.

So, kalau2 sudi tu, silalah support dan juga join... *_^... Selamat Bersegmen & Ber-Bloghopping!

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Friday, 26 April 2013

Meeting My new buddies..weee~~~

rase cam lame sangat x update blog berserabut ni..hahaha
(ade ke patut kutuk blog sndiri????heeeee)
mahu nye x lame..kebzian pe ntah yg melanda sejak 2 menjak ni...haiiissshhhh..keje teman mak  turun naik KL...
untung larrr???xde makne nye...xde untung langsung
ade urusan arwah nenek yang mak nak kene settle kan.
maka nye...disebabkan masih lagi memegang title penganggur terhormat goyang kaki ngan cermat kat rumah...so dengan paksa rela nye kena la teman mak berkali2 naik kl..
haiiissshhhh..xpe la..
tyme ni je pon kan
t da start keje xde da nye mak dapat nak manje2 ngan anak dye yang sowang ni...kan....

Hmmm...dalam duk uruskan hal mak tu..nyempat lagi g jalan...tapi bukan g mane pon..setakat Time Square n Masjid India...tu pon sebab nk tolong mak tunjukkan jalan & cara camne nak naik LRT kat adik/anak angkat mak tu..anyway dye tu sebenar nye adik angkat busu Fieza..dyowang kenal mase busu jadik jurulatih PLKN kat Gua Musang...& Azhar (si polan ni la..) ni plak pelatih kat sane...konon nye pelatih terbaik siri tu..dye rapat ngan busu Fieza..so jadik la adik angkat...
Busu pon rapat ngan family dye..da kenal rapat..Then dye ni nk masuk polis..apply polis n busu rekemen owg dalam...(maklum la...zaman skang nk dapat keje camni pakai cable owg dalam kan...bese r tu..hehe)
dapat la dye jadik polis simpanan n berhijrah la ke KL...then kenal2 ngan family Fieza terus la jadik berangkat2 ngan family..umur mude lagi dri Fieza n adik Fieza..nak panggil adik kang..cm x bez sbb da pangkat adik angkat mak n busu...nak panggil pakcik kang salah gak..kate kutuk dye plak...ber'aku' 'kau' je la..lagi sempoi..kannnnn

Azhar...ni la org yg Fieza maksudkan..

Da name pon nk tunjuk jalan.tp bukan jalan raya..jalan LRT je...maka nye tunjuk la dye tempat2 yg dye ley g..rancang nye nak ke Masjid India..tapi mak plak tibe2 kate nak g Mydin besar..mane lagi..ke Pudu la arah nye...kebetulan plak tyme tu ari jumaat @ 12/4/2013 (cehh...siap ingat tarikh lagi tu..hehehe (^_^&)v), so kitowang kene la kejar mase sebab petang t c Azhar ni da kene lapor diri kat IPK..da smpai Mydin..da tentu2 nk carik barang btol x??hehehe..sedar x sedar da lambat...maka nye x jadik la g Masjid India..

Kebetulan plak tyme tu ade la sowang member FB ni..rajin sgt naik KL..memang kebetulan sangat la tyme n ari yang same Fieza g KL dye pon g...n tyme Fieza cakap kat dye nak g Masjid India (b4 kuar rumah la...), kebetulan la sangat2 dye pon nak bawak mak & nenek dye g Masjid India...terlupa gtaw yang Fieza n mak kat Pudu..dye tanye kat mane Fieza cakap kat Mydin...pe lagi..dye carik kat Mydin Masjid India, Fieza carik kat Mydin Pudu..memang smpai bile pon x jumpe..haha

Actually ni 1st tyme kitowang nak jumpe..yela da kebetulan dekat kan...lagipon pk same nk ke Masjid India..(konon nye la..haha) pe lagi..berjanji temu la kitorang...ehhhh..bukan..'teerrrrrrrrjumpe' kate nye..hehe..dye ni plak sebenar nye kawan kepada kawan Fieza,Murni...seangkatan sekolej seflat sekelas ngan Fieza tyme kat Penang dulu..kitowang panggil dye Cik Moon sebab FB dye nye name..
yang tengah2 tu Cik Moon..comey kan dye..hihi :)

Kenal c Faisal Zain (member Cik Moon) ni pon kat fB sebab dye rajin kacau komen Fieza n Cik Moon..pantang komen pape d copy&paste nye..sengal mamat ni..start dari tu la yg berkawan ngan dye..
Continue smule cite pasal tadi..hehe...haaa...kitowang pon same2 carik la dlm Mydin..padahal lain2 tempat...Fieza daripada tingkat atas turun ke bawah sebab nak carik anak Pak Zain ni..padahal..hmmm..hampeehhh..patut la Fieza kate Fieza tingkat 3 kat Mydin dye plik sebab Mydin Masjid India mane ade btingkat2..hahaha..siap cakap kat tempat coklat la...kat kaunter 9 la...haha..cian dye...last2 baru dye teringat nak tanye Fieza kat mane..baru la taw Fieza kat Pudu..hihi..sory la Aq Kecik@Faisal Zain..Fieza bengong sikit tyme tu..hahaha

Sampai la mak habis bayar n nak balik da..Fieza cakap kat c Aq Kecik nak balik..tp da smpai kat train..Fieza cm x sampai aty la plak wat owang cmtu...cm main2 kan dye kan...so Fieza patah balik amik tiket LRT ke Masjid Jamek nak g Masjid India..

Da g tu plak 1 hal lagi...Fieza xtaw jalan kat citu!!!jammed pale kejap...then Fieza tanye la c budak ni nak ke arah mane..dye cakap kanan.Fieza g la kanan..tunggu la kat bangunan HSBC kat sebelah LRT tu..dakate nye kanan,tu la kanan Fieza..yg dye plak kate dy kat OCBS bank..haiissshhh..lame kot tyme tu..dok mencarik..Fieza suh dye datang kat LRT..dye da datang kate nye tapi kat bank OCBS tu..memang patut pon x jumpe sebab sowang arah kiri..sowang kat kanan..bertentang arah n seberang jalan...haaaa...last2 Fieza kate kat Burger King..x nampak gak..Finally dye kate kat McD sebab dye baru nampak McD..kebetulan McD tu depan Burger King..n Fieza plak bg clue baju biru..tyme same2 lintas jalan la kitowang jumpe...punye la payah nak jumpe dye ni..letih nye Allah je yang taw...berjam2 kot..haiiissshh

Nasib baik la muke dye kat luar n dalam picx kat Fb sebijik..kalo x mmg satu  hal lagi nk mengecam..hahaha..jmpe dye plak skali ngan sepupu dye..Zuhri name nye..same je sengal..haha...jmpe pon bukan watpe..kitowang g lepak minum kedai mamak..sembang2..then g Sogo..tunggu abang dyowang dtg n anta Fieza balik...
tu la pengalaman Fieza jumpe ngan kawan baru kali ni..haha..memang xkan lupe sebab ni la perjumpaan yang paling memenatkan..1 ari mencari seorang yang bernama K.A.W.A.N.... (^_^*)

my new buddies..Aq Kecik..weee~~~



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Tuesday, 9 April 2013

Giveaway by DI #2




berminat nak join???jom la ramai2 KLIK SINI

SELAMAT BERSEGMEN (^_^*)

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Pergi Yang x Kembali... :(

agak lame x mengupdate blog...windu plak rase..huhu..
Anyway sbnar nye ngah sedey lagi selepas kehilangan nenek tercinta...
ALLAH lebih sayang kan arwah...n bersyukur sangat2 fieza d sisi nenek d saat2 arwah menghembuskan nafas..
tarikh 22/3/2012 @ 8.55 pm...tarikh yang x kn fieza lupe kan..
masih sedih sebab hilang nye nenek maka nye jadik cucu piatu da skang..
(ade ek cucu piatu???toink..toinkkk....confuse..)

after Fieza habis blaja,masa banyak habiskan ziarah nenek kat hospital..seriusly..x suke cara Staff Nurse yang jaga arwah nenek..very rough n rude..Malaysia ni kan penuh adab sopan..xtaw nak practice kot...even banyak keje pon x payah la nak lepaskn kat patient...teruk2..nauzubillah...harap2 x jadik camtu in future..huhu
(emo plak sekejap..hehe)

Arwah nenek sakit tua...kencing manis darah tinggi,parkinson lagi...yang jadik kan teruk start nenek jatuh kat toilet...retak tulang...sampai kan xley jalan...macam2 usaha da wat..tapi nak wat camne..bese a bila kita da meningkat tua...macam2 penyakit sampai n susah nak ubat kan...bile da masuk hospital,di cucuk sana sini,mula la macam2 penyakit kuar after di diagnose..hmmmm...

pape pon Fieza tetap bersyukur masa hayat arwah ada..fieza sempat jaga arwah..saat2 paling suka bile suapkan nenek makan...hati rase tenang bile arwah dapat makan walaupon x banyak..seriously fieza rindu nenek sangat2..kuatkan ati..
redhakan pemergian arwah..tu yang terbaik...fieza harapkan arwah tenang d alam sana..doa fieza sentiase bersama nenek..




Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Saturday, 23 March 2013

Simple Giveaway by YayaHatsumi

 klik SINI untuk join!!!


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Give-Away Pertama By Diary Oren !

klik SINI untuk join (^_^*)

ok..kalo korang nak join sila lah klik SINI & follow syarat2 yang ada k...
selamat bersegmen :)


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Segmen : Mencari bloglist April


klik SINI untuk join (^_^*)

Jalan2 berblogwalking terjumpa plak segmen ni...so merajinkan diri la join..hehehe
sape2 yg nak join ley la klik kat SINI k...

Pemenang akan dapat : 
1) Topup Maxis RM3 x1 - random.org
2) Brooch ribbon x1 - random.org *kalau melebihi 50 orang
3) Semua peserta akan menjadi bloglist April :)
 

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Thursday, 21 March 2013

Segmen: Featured Me on Bubbly?

FIEZA JOIN!!!



Bloggies... may I catch your attention? ^_^... Segmen ni inspired by Kak Mia Liana sebab... saya gunakan coding HTML sahaja untuk uols join...macam Kak Mia buat... supaya mudah dan senang dan cepat... 

Segmen: Featured Me on Bubbly? adalah 1 segmen di mana ianya merupakan 1 lagi segmen untuk semua blogger blogwalking, follow dan berkenalan sesama kita... Bukan untuk saya sahaja...tapi untuk semua juga... Get to know each other giteww... Jujur ek? Dah join kena blogwalking ke blog peserta2 lain... Hopefully, dapatlah support dan sambutan dari uols... 

Segmen ini bermula dari 5.00 petang 16 Mac 2013 sehingga 5.00 petang 23 Mac 2013. 

Syarat2?
  1. Follow blog Farah's Bubblynotes, Add to Circle Google +Farah Waheda Wahid.
  2. Buat entri bertajuk Segmen: Featured Me on Bubbly?
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste-kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila highlight semua coding, tekan Ctrl + C serentak dan paste ke ruangan HTML anda yer? 
  4. Tinggalkan URL uols dalam kotak komen di bawah. 
Pemilihan Pemenang Segmen:
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang akan menjadi Featured Blogger di Bubblynotes di dalam entri yang akan di-up-kan pada hari Isnin dan Jumaat setiap minggu. 
Jom join? ^_^... I wanna get to know uols better... 

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Friday, 15 March 2013

Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini bermula dari 7.00 pagi 9 Mac 2013 sehingga 11.59 malam 20 Mac 2013. Mia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Segmen: Add Friend by Hanis!


klik SINI untuk join!! (^_^*)

Malam2 berblogwalking terjumpa plak segmen Hanis ni..hehehe
Rase cm bez je...so Fieza pon join la...
to Farah Syamimi n Ckgu Norazimah..saya mintak izin tag awak ber2 ya...

so nak tau cara nak join??

Syarat-syarat

1) Buat entri simple " Segmen: Add Friend by Hanis! "
2) copy banner yang simple diatas dan blacklinekan ke entry ini .
3) Follow blog Hanis ini dan twitter 
4) Tag 2 orang kawan dan pastikan mereka tahu!
5) letakkan link entri anda di tempat komen 


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Subhanallah..



Di hari Jumaatyang mulia ni..Fieza just nak share video yang Fieza jumpa dlm Fb kawan Fieza...terpegun sekejap dengar kemerduaan suara adik ni...


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Thursday, 14 March 2013

Misi ohh Misi..Baby berdarah di Kota Bharu..

Baru2 ni kecoh dengan isu bayi berdarah di wad Kota Bharu kan....



Gara-gara kes ni,teruk sume nurse diperlekeh n dipersalah kna...makan nye maki hamun dari orang awam..Fieza rase sedih n terkilan dengan sikap masyarakat kita hari ini yang suka memperlekehkan orang lain tanpa usul periksa..pantang dicucuk sikit,cepat sangat melatah..
Mereka2 yang maki hamun bagi pahala percuma kat nurse tu da siasat ke pe yang jadi sebenar nye...?
Ye..Fieza x nafikan memang sometime kite akan careless dalam kerja...sebab kite ni manusia..ade x kite pikir pe punca jadik nye benda ni?Memang bagi orang awam nampak je kes2 camni,tambah2 melibatkan baby..senang je nak pikir yang negatif..tapi benda ni sebenar nya perkara biasa..nampak kan dalam gambar tu da jelas yang jarum(brannula-yang digunakan untuk masuk air/ubat dalam badan,ala...yang ade tergantung botol connect ngan tiub tu..haaaaa) tu punca nya berdarah..bukan setakat baby,orang dewasa sendiri kalau jarum tu beralih atau terkeluar dari tempat nye,darah akan keluar...menitik2 sebab nye jarum tu masuk ke salur darah kite...
Bayangkan kalau pesakit dewasa dimasukkan jarum,kalau tidur n tanpa sedar terhimpit ke,terlanggar ke,jarum tu akan mudah tercabut n darah akan keluar..ini kan pula pada baby yang xtaw pe...baby akan bergerak2..bukan macam orang dewasa boleh kite kawal...maka nya lagi senang la jarum tu terkeluar..haaa...
Kalau fieza cakap macam ni,mesti orang akan kate ala...tu sume alasan..kenapa x secure jarum tu..betul x???Ok laa..korang bayang kan korang pakai plaster,mase korang nak cabut plaster tu mesti ade yang rase sakit,gam nye plak melekat2..betool???cuba bayang kan benda yang sama kite letak kat baby..ape jadi??
kulit baby lg sensitif dari dewasa..jadi korang pikr la macam mane perasaan nurse tu nk handle ngan tangan baby yang kecik n sensitif ni...Bukan Fieza nak pertahan kan nurse tu..cuma Fieza nak korang buka minda korang n pikir macam mana tugas nurse tu...kalau korang berada di tempat nurse tu,bekerja handle baby,korang akan paham pe sebenar nye terjadi...Mungkin ade yang pertikai pe yang Fieza kate kan..tapi terpulang la pada korang nak judge ape..Fieza just share pe Fieza rase n pe yang pernah fieza lalui..


Bile korang buka facebook or twitter,mesti korang ade bace statement ni kan..Ok..Dari sudut ni plak,Fieza x kate mane2 pihak betul n salah..kalau betul nurse tu cakap camtu,memang nampak ketidaksopanan nurse tu jawab soalan pesakit..n bagi Fieza memang salah kalau dye jawab macam tu...tapi kite kene pikir juga nurse pon manusia biasa macam kite...kalau korang bekerja dalam keadaan stress,mesti ada mase nye beremosi..betul x?lagipon mesti tyme tu nurse tu pon panik tengok baby tu berdarah..yela..kalau orang dewasa mungkin lain la..ni baby..lagi banyak baby tu gerak,lagi banyak darah tu keluar..kalau korang,stress x dalam keadaan camtu??haaa...letakkan diri korang dalam situasi.Bukan Fieza nak kate care nurse tu jawab betul.bagi Fieza pon salah cara nye jawab..cume jangan kite sebagai orang luar senang2 membuta tuli cakap yang bukan2,maki hamun nurse tu tanpa tahu kebenaran nye...
Ok la..kate kan tyme tu memang nurse tu salah...kenapa x terus di ajukan pada Sister ward tu..?kan prosedur mana2 hospital,kalau ada sebarang masalah,kite sebagai pesakit ade hak buat aduan kat sister..nak kate sister xde dalaam ward,da habis waktu bekerja..masih ada sister On call.."Kami Sedia Membantu" logo Kementerian kesihatan Malaysia..makna nye dalam ape jua situasi mereka tetap ade untuk bantu selesaikan masalah..haaa..
Fieza rase x adil masyarakat menghina n mencaci jururawat..ingat la..setiap manusia kat dunia ni Allah jadikan ada yang lebih n ade yang kurang..sesungguh nya profession seorang nurse profession yang mulia yang x semua orang mampu untuk pikul tanggungjawabnya...bagi pihak yang mencaci tu Fieza xley nak kate ape..cume sedarlah..hidup kite ni ade turun naik..kite sebagai manusia ni x lari dari kesalahan..daripada duk mencaci n bagi pahala free kat nurse,lebih baik kite same2 pikirkan cara macam mane nak naikkan mutu perkhidmatan sektor kesihatan..kan bagus..sume dapat manfaat..fikir2 kn la..












Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Wednesday, 13 March 2013

Malam Kasih Bertaut with Datin Rosmah Mansor

11 March 2013 Fieza berpeluang join makan malam bersama Datin Sri Rosmah Mansor kat Dewan Matrade Exhibition & Convention Centre Kuala Lumpur..
Buat apa kat sane???haaaa....Fieza teman mak g sane...ala bese la...hal politik2 ni..
Pape pon Fieza happy coz ni la 1st time bertemu depan2 ngan wanita pertama Malaysia...
 Enjoy it (^_^*)

sempat berposing dalam bas

giler posing..hahaha

mak pon nak join ye..:)

 
dalam dewan

aiissshhhh...ade pulak keje...hehe

banner..banner..banner!!!

suasana majlis..


Datin Sri Rosmah Mansor

makan tyme

mak Fieza nak mamam ye..hehe

ambil pluang bersalaman..





Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Sunday, 10 March 2013

Pembongkaran Wong Fei Hung (Faisal Hussein Wong) adalah muslim!!

Wong Fei Hung , nama yang sungguh tidak asing lagi dengan Martial-Arts. tapi korang penah tahu tak dimana Wong Fei Hung ini adalah seorang islam??

Jet Li yang membawa watak Wong Fei Hung

Selama ini kita hanya mengenal Wong Fei Hung sebagai jagoan Kung fu dalam film Once Upon A Time in China. Dalam film itu, karakter Wong Fei Hung diperankan oleh aktor terkenal Hong Kong, Jet Li. Namun siapakah sebenarnya Wong Fei Hung?

Wong Fei Hung adalah seorang Ulama, Ahli Pengubatan, dan Ahli Beladiri legendaris yang namanya ditetapkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China. Namun Pemerintah China sering berupaya mengaburkan jatidiri Wong Fei Hung sebagai seorang muslim demi menjaga supremasi kekuasaan Komunis di China.

Wajah sebenar Wong Fei-Hung

Wong Fei-Hung dilahirkan pada tahun 1847 di Kwantung (Guandong) dari keluarga muslim yang taat. Nama Fei pada Wong Fei Hung merupakan dialek Canton untuk menyebut nama Arab, Fais. Sementara Nama Hung juga merupakan dialek Kanton untuk menyebut nama Arab, Hussein. Jadi, bila di-bahasa-arab-kan, namanya ialah Faisal Hussein Wong.

Ayahnya, Wong Kay-Ying adalah seorang Ulama, dan tabib ahli ilmu pengobatan tradisional, serta ahli beladiri tradisional Tiongkok (wushu/kungfu). Ayahnya memiliki sebuah klinik pengobatan bernama Po Chi Lam di Canton (ibukota Guandong). Wong Kay-Ying merupakan seorang ulama yang menguasai ilmu wushu tingkat tinggi. Ketinggian ilmu beladiri Wong Kay-Ying membuatnya dikenal sebagai salah satu dari Sepuluh Macan Kwantung. Posisi Macan Kwantung ini di kemudian hari diwariskannya kepada Wong Fei Hung.

Kombinasi antara pengetahuan ilmu pengobatan tradisional dan teknik beladiri serta ditunjang oleh keluhuran budi pekerti sebagai Muslim membuat keluarga Wong sering turun tangan membantu orang-orang lemah dan tertindas pada masa itu. Karena itulah masyarakat Kwantung sangat menghormati dan mengidolakan Keluarga Wong.

Pasien klinik keluarga Wong yang meminta bantuan pengobatan umumnya berasal dari kalangan miskin yang tidak mampu membayar biaya pengobatan. Walau begitu, Keluarga Wong tetap membantu setiap pasien yang datang dengan sungguh-sungguh. Keluarga Wong tidak pernah pandang bulu dalam membantu, tanpa memedulikan suku, ras, agama, semua dibantu tanpa pamrih.

Secara rahasia, keluarga Wong terlibat aktif dalam gerakan bawah tanah melawan pemerintahan Dinasti Ch’in yang korup dan penindas. Dinasti Ch’in ialah Dinasti yang merubuhkan kekuasaan Dinasti Yuan yang memerintah sebelumnya. Dinasti Yuan ini dikenal sebagai satu-satunya Dinasti Kaisar Cina yang anggota keluarganya banyak yang memeluk agama Islam.

Wong Fei-Hung mulai mengasah bakat beladirinya sejak berguru kepada Luk Ah-Choi yang juga pernah menjadi guru ayahnya. Luk Ah-Choi inilah yang kemudian mengajarinya dasar-dasar jurus Hung Gar yang membuat Fei Hung sukses melahirkan Jurus Tendangan Tanpa Bayangan yang legendaris. Dasar-dasar jurus Hung Gar ditemukan, dikembangkan dan merupakan andalan dari Hung Hei-Kwun, kakak seperguruan Luk Ah-Choi. Hung Hei-Kwun adalah seorang pendekar Shaolin yang lolos dari peristiwa pembakaran dan pembantaian oleh pemerintahan Dinasti Ch’in pada 1734.

Hung Hei-Kwun ini adalah pemimpin pemberontakan bersejarah yang hampir mengalahkan dinasti penjajah Ch’in yang datang dari Manchuria (sekarang kita mengenalnya sebagai Korea). Jika saja pemerintah Ch’in tidak meminta bantuan pasukan-pasukan bersenjata bangsa asing (Rusia, Inggris, Jepang), pemberontakan pimpinan Hung Hei-Kwun itu niscaya akan berhasil mengusir pendudukan

Setelah berguru kepada Luk Ah-Choi, Wong Fei-Hung kemudian berguru pada ayahnya sendiri hingga pada awal usia 20-an tahun, ia telah menjadi ahli pengobatan dan beladiri terkemuka. Bahkan ia berhasil mengembangkannya menjadi lebih maju. Kemampuan beladirinya semakin sulit ditandingi ketika ia berhasil membuat jurus baru yang sangat taktis namun efisien yang dinamakan Jurus Cakar Macan dan Jurus Sembilan Pukulan Khusus. Selain dengan tangan kosong, Wong Fei-Hung juga mahir menggunakan bermacam-macam senjata. Masyarakat Canton pernah menyaksikan langsung dengan mata kepala mereka sendiri bagaimana ia seorang diri dengan hanya memegang tongkat berhasil menghajar lebih dari 30 orang jagoan pelabuhan berbadan kekar dan kejam di Canton yang mengeroyoknya karena ia membela rakyat miskin yang akan mereka peras.

Dalam kehidupan keluarga, Allah banyak mengujinya dengan berbagai cobaan. Seorang anaknya terbunuh dalam suatu insiden perkelahian dengan mafia Canton. Wong Fei-Hung tiga kali menikah karena istri-istrinya meninggal dalam usia pendek. Setelah istri ketiganya wafat, Wong Fei-Hung memutuskan untuk hidup sendiri sampai kemudian ia bertemu dengan Mok Gwai Lan, seorang perempuan muda yang kebetulan juga ahli beladiri. Mok Gwai Lan ini kemudian menjadi pasangan hidupnya hingga akhir hayat. Mok Gwai Lan turut mengajar beladiri pada kelas khusus perempuan di perguruan suaminya.

Pada 1924 Wong Fei-Hung meninggal dalam usia 77 tahun. Masyarakat Cina, khususnya di Kwantung dan Canton mengenangnya sebagai pahlawan pembela kaum mustad’afin (tertindas) yang tidak pernah gentar membela kehormatan mereka. Siapapun dan berapapun jumlah orang yang menindas orang miskin, akan dilawannya dengan segenap kekuatan dan keberanian yang dimilikinya. Wong Fei-Hung wafat dengan meninggalkan nama harum yang membuatnya dikenal sebagai manusia yang hidup mulia, salah satu pilihan hidup yang diberikan Allah kepada seorang muslim selain mati Syahid. Semoga segala amal ibadahnya diterima di sisi Allah Swt dan semoga segala kebaikannya menjadi teladan bagi kita, generasi muslim yang hidup setelahnya. Amiin.

kredit:SUMBER


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Segmen : Ucapan Selamat Hari Lahir buat "Si Gule" pada 19 Mac


ha...ni Fieza join c ejulz nye segment...bufday "Si Gule" kate nye...
so sweeettt~~~
hehehehe...
If kowang join contest ni dapat pe ek??
ha...korang akn dapat...
Hadiah yang bakal dimenangi:

100 penyertaan terawal akan dapat 1pcs Sticker Fridge Magnet / 1pcs Button Badges.
- 1 Waterproof Lomo Camera (Seorang pemenang)
- 2 helai Tudung Bawal (2 pemenang)
- Dessert Fork & Spoon set (10 set) (10 pemenang)
- 1 botol Eskinol Facial Cleansor (Seorang pemenang)
- 1 botol Air Madu Kira HAQ (Seorang pemenang)
- 10 Keychain/Souvenir (10 pemenang)
- 3 buah Novel (3 pemenang)
- 1 Celak Arab (Seorang pemenang)
Apa yang perlu dibuat? Senang je..

1. Tulis tajuk entry "Segmen : Ucapan Selamat Hari Lahir buat 'Si Gule' pada 19 Mac.
2. Sudi2kanlah diri follow blog ni k. 
3. Letak banner segmen kat entry korang k. Jangan lupa letak link entry segmen ni sekali kat banner k..
4. Wajib like page dan follow blog sponsor kat bawah ni. Barang siapa yang dikesan tak like dan follow sponsor, penyertaan akan terbatal. 
5. Buat ucapan selamat hari lahir buat "Si Gule". Ucapan yang menarik dan entry yang kreatif berpeluang memenangi hadiah menarik.
6. Tinggalkan link entry korang kat komen box entry ni k.
*Hanya untuk warganegara Malaysia SAHAJA.. hehe 

Tu je.. :) Segmen tamat pada 19/3/2013

Ok la...wat "Si Gule" ejulz...Fieza ucapkan 
HAPPY BIRTHDAY,May Allah bless u always..may ur birthday bring a smile to your face,happiness to your heart & many blessings for every single day..(^_^*)




Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Thursday, 7 March 2013

Fadhilat solat malam


Fieza baru je on9 fb...tadi bagi chance kat mak..hahaha..mak pun advance taw layan fb..haiisshhh...
bka fb je tadi,sorang kawan fieza ni share kat Fieza tentang kebaikan solat malam...
bile fikir2 balik dah lame Fieza x buat...time stdy dulu rajin gak..masyaAllah..makin lalai fieza ni...
Alhamdulillah ada kawan yang berkongsi dan mengingatkan Fieza...
so...Fieza rase ade baik nye Fieza kongsi ilmu yang Fieza dapat rini ngan korang...mudah-mudahan semua berada dalam rahmat Allah..aminn...

FADHILAT SOLAT MALAM/SOLAT TAHAJUD


Solat malam atau Solat Tahajud adalah satu peluang keemasan ditawarkan kepada manusia untuk mengeratkan perhubungan kita dengan Allah.

Kesusahan hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, tetapi bagi mereka yang biasa, ia menjadi satu kenikmatan pula. Malah, bagi yang dapat menghayatinya mereka akan berasa kerugian besar jika tertinggal daripada mengerjakan solat berkenaan.

Pada sepertiga malam pintu langit terbuka luas menerima taubat hamba-Nya. Malaikat membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti untuk membakar tubuh manusia di akhirat nanti.

Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan akan membangunkan isterinya manakala kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Allah s.w.t sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan membangunkan suaminya manakala jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis riwayat Abu Daud)

Amalan solat malam bukan hanya diamalkan Nabi Muhammad s.a.w, malah ia diamalkan umat nabi sebelumnya. Ini bererti perintah mengerjakan solat tahajud bukanlah dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad s.a.w semata-mata.

Saidina Umar al-Khattab menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata: “Sesiapa mengerjakan solat malam (tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat. Kurniaan di dunia ialah:-

* Jauh daripada segala penyakit
* Lahir kesan taqwa pada wajahnya
* Dikasihi sekelian mukmin dan seluruh manusia
* Percakapannya mengandungi hikmah (kebijaksanaan)
* Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati)

Sementara empat perkara di akhirat ialah:-

* Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
* Dipermudahkan hisab
* Cepat melalui sirat al-Mustaqim seperti kilat
* Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.”

Solat malam adalah solat yang penting antara solat-solat sunat yang lain. Rasulullah S.A.W pernah ditanya, “Solat apakah yang paling utama selepas solat lima waktu?” Beliau menjawab dengan tegas, “Solat malam!” (Hadis Riwayat Muslim).

Beberapa keutamaan yang diperoleh oleh para pengamal solat malam adalah seperti berikut:

1. Tercatat sebagai orang yang baik dan berhak mendapat anugerah rahmatnya (Surah adz-Dzariyat ayat 15 hingga 18).
2. Mendapat penyempurnaan di atas kekurangan dalam ibadat wajibnya, hingga dapat menempati darjat yang terpuji (Surah al-Israk ayat 79).
3. Mendapat pujian daripada Allah (Surah al-Furqan ayat 63 hingga 64).
4. Dilihat sebagai orang yang beriman (Surah as-Sajadah ayat 16).
5. Darjatnya dibezakan dengan orang yang malas (Surah az-Zumar ayat 9).

Beberapa petikan hadis berikut menyebut beberapa fadilat dan keindahan lain solat malam. Antaranya adalah hadis daripada Abdullah bin Amr bin Al-‘Ash yang berbunyi, Rasulullah S.A.W berkata kepadaku, “Abdullah, jangan jadi seperti polan yang pernah mendirikan solat malam kemudian meninggalkannya,” (Hadis Riwayat Bukhari-Muslim).

Salman al-Farisi menceritakan, Rasulullah S.A.W berkata, “Kerjakanlah solat malam, kerana itu adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, jalan mendekatkan diri kepada Tuhan, penebus kesalahan, pencegah dosa, serta penghindar penyakit.”

Salim bin Abdullah bin Umar bercerita kepada Hafshah, isteri Rasulullah S.A.W, “Ketika Rasulullah S.A.W masih hidup, biasanya apabila seseorang bermimpi, dia menceritakan mimpinya itu kepada Rasulullah S.A.W. Saya berharap mendapat mimpi supaya dapat menceritakannya kepada beliau. Semasa masih muda, biasanya saya tidur di masjid. Suatu ketika, saya bermimpi seakan-akan dua malaikat memegang dan membawaku ke neraka yang dibina seperti perigi dan memiliki tanduk. Di dalam perigi itu ada beberapa orang yang saya kenal. Saya lalu berkata, “Saya berlindung kepada Allah dari neraka.” Saya bertemu dengan malaikat lain yang berkata padaku, “Jangan takut.” Mimpi ini disampaikan oleh Hafshah kepada Rasulullah S.A.W, dan beliau berkata, “Sebaik-baik lelaki adalah Abdullah ketika mahu solat malam.” Selepas itu, dia hanya tidur sebentar sahaja di malam hari.

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Syaitan mengikat tengkuk kamu yang tidur dengan tiga ikatan. Syaitan menepuk pada setiap ikatan, ‘Bagimu malam yang panjang, maka tidurlah.’ Apabila kamu bangun dan berzikir mengingat Allah, maka terbukalah satu ikatan. Apabila kamu berwuduk, terbuka satu lagi ikatan. Apabila kamu solat, terbukalah satu ikatan lagi. Maka di pagi hari, kamu segar dan bersemangat. Sekiranya tidak, di pagi hari tentu kamu berasa lesu dan malas.”

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Tuhan kita turun setiap malam ke langit dunia pada sepertiga malam terakhir, dan menyatakan, ‘Siapa yang berdoa kepadaku, pasti aku kabulkan. Sesiapa yang memohon kepadaku, pasti aku beri, dan sesiapa yang memohon ampun kepadaku, pasti aku ampuni.’” (Hadis Riwayat Al-Jama’ah).

‘Amr bin Al-‘Ash meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Sedekat-dekat hamba kepada Allah adalah pada tengah malam yang terakhir. Apabila kamu dapat menyertai golongan orang yang berzikir mengingat Allah pada saat itu, maka lakukanlah.” (Hadis Riwayat Al-Hakim).

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Apabila seseorang membangunkan isterinya pada waktu malam, lalu kedua-duanya solat dua rakaat, maka mereka tercatat dalam golongan orang yang selalu berzikir.” (Hadis Riwayat Abu Daud).

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Wednesday, 6 March 2013

Kronologi Pencerobohan di Lahad Datu


Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon.
Lahad Datu

- Kronologi pencerobohan di Lahad Datu -


BERIKUT adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina:

   
9 Feb - Kumpulan penceroboh memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.

11 Feb - Sebahagian daripada anggota kumpulan itu dikesan sekumpulan nelayan tempatan pada waktu malam dan nelayan tersebut membuat laporan polis mengenai lebih 100 lelaki berpakaian ala tentera dan bersenjata api berkampung di Kampung Tandou.
   
12 Feb - Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon.

14 Feb - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan, bagi menangani isu pencerobohan tersebut sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan itu.
   
14 Feb - Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari Selatan Filipina. Ismail berkata kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal.
14 Feb - Laporan memetik salah seorang anggota tentera Filipina yang merupakan pengikut setia Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzimudie Kiram sebagai berkata kedatangan kumpulan tersebut selepas mendapat jemputan pihak pembangkang untuk membincangkan isu tanah di Sabah.
       
16 Feb - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan kumpulan tersebut bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknya penyokong kuat'Kesultanan Sulu' dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalah terkawal. Kumpulan itu yang mahu dikenali sebagai 'Askar Diraja Kesultanan Sulu' antara lain menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana sebelum ia diambil British ia di bawah kerajaan Sulu.
     
18 Feb - Hishammuddin berkata, kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasa bekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukan secara diplomasi tanpa sebarang pertumpahan darah.
   
24 Feb - Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu.
   
26 Feb - Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu.
   
28 Feb - Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus dengan Sultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan di Lahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu. Gesaan tersebut disuarakan adik bongsu Jamalul, Agbimuddin Kiram yang menegaskan hanya abangnya boleh mengarahkan kira-kira 180 'tentera diraja' meninggalkan Felda Sahabat 17, Lahad Datu.
   
1 Mac - Pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan dan sekumpulan kecil kumpulan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo, menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban serta tiga lagi cedera. Dua belas penceroboh bersenjata terbunuh.

kredit:SUMBER

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...