Kawan2 ku :)

Google+ Followers

Thursday, 14 March 2013

Misi ohh Misi..Baby berdarah di Kota Bharu..

http://adfoc.us/?refid=130738
Baru2 ni kecoh dengan isu bayi berdarah di wad Kota Bharu kan....



Gara-gara kes ni,teruk sume nurse diperlekeh n dipersalah kna...makan nye maki hamun dari orang awam..Fieza rase sedih n terkilan dengan sikap masyarakat kita hari ini yang suka memperlekehkan orang lain tanpa usul periksa..pantang dicucuk sikit,cepat sangat melatah..
Mereka2 yang maki hamun bagi pahala percuma kat nurse tu da siasat ke pe yang jadi sebenar nye...?
Ye..Fieza x nafikan memang sometime kite akan careless dalam kerja...sebab kite ni manusia..ade x kite pikir pe punca jadik nye benda ni?Memang bagi orang awam nampak je kes2 camni,tambah2 melibatkan baby..senang je nak pikir yang negatif..tapi benda ni sebenar nya perkara biasa..nampak kan dalam gambar tu da jelas yang jarum(brannula-yang digunakan untuk masuk air/ubat dalam badan,ala...yang ade tergantung botol connect ngan tiub tu..haaaaa) tu punca nya berdarah..bukan setakat baby,orang dewasa sendiri kalau jarum tu beralih atau terkeluar dari tempat nye,darah akan keluar...menitik2 sebab nye jarum tu masuk ke salur darah kite...
Bayangkan kalau pesakit dewasa dimasukkan jarum,kalau tidur n tanpa sedar terhimpit ke,terlanggar ke,jarum tu akan mudah tercabut n darah akan keluar..ini kan pula pada baby yang xtaw pe...baby akan bergerak2..bukan macam orang dewasa boleh kite kawal...maka nya lagi senang la jarum tu terkeluar..haaa...
Kalau fieza cakap macam ni,mesti orang akan kate ala...tu sume alasan..kenapa x secure jarum tu..betul x???Ok laa..korang bayang kan korang pakai plaster,mase korang nak cabut plaster tu mesti ade yang rase sakit,gam nye plak melekat2..betool???cuba bayang kan benda yang sama kite letak kat baby..ape jadi??
kulit baby lg sensitif dari dewasa..jadi korang pikr la macam mane perasaan nurse tu nk handle ngan tangan baby yang kecik n sensitif ni...Bukan Fieza nak pertahan kan nurse tu..cuma Fieza nak korang buka minda korang n pikir macam mana tugas nurse tu...kalau korang berada di tempat nurse tu,bekerja handle baby,korang akan paham pe sebenar nye terjadi...Mungkin ade yang pertikai pe yang Fieza kate kan..tapi terpulang la pada korang nak judge ape..Fieza just share pe Fieza rase n pe yang pernah fieza lalui..


Bile korang buka facebook or twitter,mesti korang ade bace statement ni kan..Ok..Dari sudut ni plak,Fieza x kate mane2 pihak betul n salah..kalau betul nurse tu cakap camtu,memang nampak ketidaksopanan nurse tu jawab soalan pesakit..n bagi Fieza memang salah kalau dye jawab macam tu...tapi kite kene pikir juga nurse pon manusia biasa macam kite...kalau korang bekerja dalam keadaan stress,mesti ada mase nye beremosi..betul x?lagipon mesti tyme tu nurse tu pon panik tengok baby tu berdarah..yela..kalau orang dewasa mungkin lain la..ni baby..lagi banyak baby tu gerak,lagi banyak darah tu keluar..kalau korang,stress x dalam keadaan camtu??haaa...letakkan diri korang dalam situasi.Bukan Fieza nak kate care nurse tu jawab betul.bagi Fieza pon salah cara nye jawab..cume jangan kite sebagai orang luar senang2 membuta tuli cakap yang bukan2,maki hamun nurse tu tanpa tahu kebenaran nye...
Ok la..kate kan tyme tu memang nurse tu salah...kenapa x terus di ajukan pada Sister ward tu..?kan prosedur mana2 hospital,kalau ada sebarang masalah,kite sebagai pesakit ade hak buat aduan kat sister..nak kate sister xde dalaam ward,da habis waktu bekerja..masih ada sister On call.."Kami Sedia Membantu" logo Kementerian kesihatan Malaysia..makna nye dalam ape jua situasi mereka tetap ade untuk bantu selesaikan masalah..haaa..
Fieza rase x adil masyarakat menghina n mencaci jururawat..ingat la..setiap manusia kat dunia ni Allah jadikan ada yang lebih n ade yang kurang..sesungguh nya profession seorang nurse profession yang mulia yang x semua orang mampu untuk pikul tanggungjawabnya...bagi pihak yang mencaci tu Fieza xley nak kate ape..cume sedarlah..hidup kite ni ade turun naik..kite sebagai manusia ni x lari dari kesalahan..daripada duk mencaci n bagi pahala free kat nurse,lebih baik kite same2 pikirkan cara macam mane nak naikkan mutu perkhidmatan sektor kesihatan..kan bagus..sume dapat manfaat..fikir2 kn la..












Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

1 comment:

chinta said...Reply To This Comment

mabusia xpernah puas hati..selalu membantah..i2 sifat manusia..kenyataan..so..hentikan perkara mcm 2..berdoa untuk kebaikan nurse 2 n kesihatan baby tersebut... moga hari mendatang nurse 2 menjadi lebih baik sebelumnya..n baby ini sihat walafiat...Allah itu lebih mengetahu aper yg terjadi..

Post a Comment

assalamualaikum..sawadikap..vanakem..hye..
kalau sudi..sila lah komen..
salam perkenalan
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...