Kawan2 ku :)

Google+ Followers

Tuesday, 26 February 2013

PENANG!!! I'm BACK!!!!!!!


#feriii!!!!lame x naik ni...windu nk kire brape byk obor2 sementara sampai jeti pulau pinang..weee~~~


 #arrrggghhhhh!!!rindu nye tempat ni...kalo nak taw ni pmndangan kat jeti...dr jauh da nmpk Bangunan Komtr..da dekat2 ngan rumah fieza dulu..Desa Pinang 2...miss that place!!!


#cantik x???ni la yang slalu Fieza tengok malam2 mase kat Penang...rumah plak dekat ngan laut...so santai tepi laut malam2...best sangat


#cantik x??cantik x???cantik x????!!!!! jambatan Penang time malaam..hahaha...lepak2 tepi laut smbil tgok jambatan malam2..best gile

AAAARRRGGGGHHHH!!!!!!
xcited nye rse...esok nak g penang...lame da x g cini....even baru bap bulan tinggal kan penang ni..tapi ni la tempat yang banyak tinggal kan memori pahit manis....kat cini la Fieza kenal erti musuh & sahabat..erti semangat setia,persahabatan...segala nye kat sini...

#ni la kolej fieza study mase kat penang

seriously..mase 3 tahun lepas...fieza dapat taw kene study kat penang...sangat2 x suke....Fieza mohon SPA8 n dapat nursing...mase dulu kan budak hingusan lagi...so owang kate bile da mintak SPA x boleh tolak..haaa...jadi ngan lurus bendul nye pon fieza terima....n  mase terima tu ingat kan fieza di hantar kat kolej jururawat kerajaan...rupe nye x....fieza di hantar ke KDU sebab outsearching student...so fieza ngan 22 owang kawan yang lain pon kene la tinggal kat hostel yang boleh dikire cm umah sewa...


#desa pinang 2...hostel ku :)

p/s:to  be continue after im back from penang...
nak g cari tiket untuk esok..
doakan fieza selamat ye




Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Monday, 25 February 2013

jom BerHoedown Throwdown :)

Cam bese la...Fieza nak share another step yang Fieza suke...n bukan fieza je yang enjoy buat step ni..adik Fieza pon suke taw...haaa...

Enjoy sangat2 blaja step ni..oooppsss..lupe plak..
step ni dari lagu
Hoedown Throwdond by Hanna Montana movie..

Let do it!!!



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Let Do It


holla...holla...holllaaa....
hehehe...xcited la plak....
mane x nye...Fieza baru je dpatkan step dance ni...feel so xcited nak shared kat korang step yng baru fieza blaja..even nampak cm simple...tapi budak baru blaja cam fieza ni payah ckit nak d bentuk..hehehe

Step yg Fieza nak share rini step dri lagu
"somebody to love"...sure korag taw sape penyanyi nye kan...xpayah nak cakap mesti ramai yang taw..haha...
try la kalo korang minat sebab dye ajar step by step..
so sape yang minat dance tapi slow macam fieza ni ley la try...
 hope u all enjoy it..
peace (^_^*)




Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Sunday, 24 February 2013

SEGMEN: FOLLOW SAMBIL TUTUP MATA BY LIA ABDILLAH


#klik banner to join

hollaaaa....hollllaaaa....hooollllaaaa...!!!!
jom same2 support n join segment ni...


camat berblogwalking sume
tagging2 (^_^) :  










Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Alloooohhhhaaaa....

hye sume...lame nye x update blog ni kan...
nak wat cmne...lately ni fieza bz cikit..ade je hal nak d uruskan..
ingat kan jadik penganggur ni rileks...rupe nye lg banyak benda kene buat taw..haaaa...

Jangan ingat owg yang menganggur ni x buat keje taw...tengok cm fieza ni..ade je hal nye...duk umah bukan goyag kaki je..kene la tolong mak...haa...
mak fieza kan menjahit..so fieza tolong la mane yang patut...tolong masak,kemas rumah..
(latih2 jadik suri rumah tangga..hehe)
Bile petang pulak jenguk nenek kat kampung...nasib baik la cucu die ni blaja nurse...so duk umah ley gak jadik misi nenek..hehehe..
Nak celoteh pe pon xtaw da ni...sengal kan..haiissshhh
Haaa....lg 1..lupe plak nak cakap..
thank to all my follower yg sudi singgah kat blog ni n bcme  of my friend...kalo dulu xde langsung...skang da btmbah da..alhamdulillah...
thank kowang2 yg menyokong newies cm fieza ni k..

 


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Saturday, 16 February 2013

SEGMEN : SAYA NAK 'UP'KAN FOLLOWER SAMPAI TAK LALU MAKAN


salam semua...
haa...fieza join segment ni...

so sape2 nak join di alu2 kan k...just klik kat banner tu je...
jom blogwalking same2 (^_^*)


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

BR1M!!!!!!

Money!!!
MONEY!!!
MONEY!!! 
Auuuuuwwww!!!!!! happy nye...duit masyuk!!!! al-maklum la...owg ngah menganggur ni..cmni la...poket pon kering kontang..haaa....tup2 dpt plak BR1M ni..alhamdulillah..
pucuk di cita..ulam mendatang..hahaha...  bak kate adik aku...bgai owg ngantuk di sorong kan bantal..ha.....memang elok sangat la tu...hahaha(da senyum bingai sampai ke telinge ni...:D) 
  awal2 dpat je petang tadi da kne pow da ngan mak aku...haha....bkn pow ape...g beli hadiah utk bezday maksu n adik pompuan aku tu....haisssshhh...ade je lubang nk kuar duit....cm taw2 je...tyme ni gak la nk smbut bezday same2...baru nk rase kaye ckit...penganggur cm aku ni mmg cmni kot...dpt duit cikit rase cm dpt beribu..hahaha...bukan pe...bersyukur name nye ni..kau ade???hihi

Dalam duk tunggu nak trime duit ni tadi sempat gak la tengok bagai2 reaksi mnusia...ade yg muke berlagak giler trime BR1M..dlm ati "ek eley..owg lain pon dpt la".nyampah plak tgok owang nak kerek2 ni..tp just cakap dlm aty jela...muke wat cool lg..xpasal2 sound kang,bertelo dahi..sape nk jawab...haaa..(taw takut..ngeee~~~~)
Ade gak la aku jmpe brape2 owg kwn zmn kanak2 Ribena dulu...tp msg2 wat cm x kenal...so aku layan kn jela...bukan nk kate sombong...tp...ak ni kan pemalu...(pemalu la sangat..hahaha).Nak tgur pon serba salah...yela,aku ni sape...masing2 da ade kerjaye..smbong la kan...lntak kowang la...smbong la ngan aku..dunia ni x kemane pon...pusing2 kat citu gak kau akn nmpk aku..hehhh (wat touching plak...ngekk!!)

Mak aku yang duk menunggu kat luar dewan plak 1 hal...nampak "DUDA" aku...baru nk tgur..mamat tu da bla...haiiissshhhh...mak ni kembalikan memori silam je...spoil mood!! hehehe...seb bek x jumpe...malas...xsuke n nyampah...wat semak otak je nk wtpe..tol x??huhu

Pape pon aku b'syukur sangat2 sebab p'mohonan BR1M aku lulus..kawan2 yang lain duk t'tunggu2 lagi..rezeki kan....in shaa Allah..akn ade untuk kowang...sabar ye...tp aku enjoy dulu..jangan marah...hehehe...


#Moral of de story...b'syukur la atas ape yang ade...ape yang diberi n ape yang kite trime....nak b'lagakke sombong ke...kite ni x kemane...same je...pe yang org lain dapat kite pon dapat...beza nye banyak ngan ckit...b'untung la kite sebab duk dalam negara Malaysia ni,gov msh mampu nak bantu rakyat...cer bayang kan kalo kite duk kat negara2 luar yang miskin..x payah g jauh la..tgok cth Indonesia & India sudah...susah nye kerajaan diowang smpai ade rakyat yang d tindas...so blaja2 la bsyukur ngan ape yang kite dapat rini..
~~~~Alhamdulillah~~~~
dlm aty pk gak....x bankrupt ke krajaan kalo slalu cmni...ngeekkk!!
  

Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Friday, 15 February 2013

Segmen Naikkan Trafik Blog Sampai BOOOMM!!!

join lagi..hehehe
*klik here to join..


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

SEGMEN : FOLLOWING IS SIMPLE!

join tis..yea!!!jom join..http://diarybudaktinggi.blogspot.com/2013/02/segmen-following-is-simple.html


Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

SEGMEN UPKAN FOLLOWER BY HANA

baru nak join...ne taw terpilih ke..haha


disebabkan blog ni baru je diwat tahun ni...so my folower pon only MUHAMMAD HARITH SAADIN.. :)






Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

14 FEBRUARY...VALENTINE DAY

14 february...tiap2 tahun ramai yg t'nanti2 tarikh keramat ni kan....mane x nye...hari kekasih sedunia...tapi kene ingat..bukan untuk umat Islam la..ye dok...
Kalo dulu yela...belum taw ape2 n xde fatwa yang kuarkan Valentine day tu haram d sambut umat islam...maka nye ramai gak la dak2 melayu ni yang join skali sambut kan...yela...bunyi pon hari kekasih...so masing2 amik pluang la nak tunjukkan kasih sayang dyowang,tanda menghargai pasangan masing2...
    Lagipon sebelum ni Valentine hanye x digalakkan d sambut dlm islam..(kalo x silap la..)tapi pas bape kali persidangan,ahli ulama' kluarkan fatwa haram hukum nye bagi umat islam sambut valentine n jatuh kafir jadik nye kalau turut serta raikan...haaa....

Masalah aku skang ni...aku x sambut..tp Mr.Special aku ni celebrate bnda ni..yela...xley nak salahkn dye sebab dye pon bkn nye islam..haaaa....haiiisshhh...cmne ni...
Tu la...g bercintan ngan owang bukan islam....pe cer..tup2 dapat bunge...surprise!!!!!xley nak cakap pe la...tp aku x sambut k..dye je yang wish kat aku..then siap nk bg surprise..haaa...bukan salah aku..kan???

Tapi pape pon aku tetap appreciate la..pe yang dye wat tu bukan sume owang akan wat...dye just nak tunjukkan yang dye sayang kan aku...tu je...yela..bayang kan...2 ari sblm Valentine day tu..kalut tepon aku mnx tolong carikan florist kat melaka ni...aku pon naik heran da la..yela..dye kat penang..nk suh carikan florist yang ade kat melaka ni...aku tanye nape..sebab nye kakak dye cari kedai florist...tapi sume x bley hantarkn untuk kakak dye...aku pon mati2 percaya sebab dye memang ade sowang kakak angkat kat melaka ni..memang ade business sendiri..kait ngan penghantaran pe kejadah sume tu....so dengan kelam kabut nye aku pon cari...yela bayangkan dye call 9.15 pm...tyme tu pulak aku ngan family duk kalut siap2 nak g kolam air panas gadik kat alor gajah tu...call minta tolong..urgent...dalam 9.45pm nak senarai no tu...haaaa...seb bek la jumpe...n nasib baik gak la malam tu pakwe adik join...so dyowang la tunggu aku malam tu...hmmmm...kalo harap mak aku..memang da kene tinggal da..sebab hegeh2..tyme nak kuar tyme tu la ko nak ngadap lappy..memang x la kan...
After aku bagi list florist kat dye...kitowang pon kuar g makan kat warung wak,isi perut sebelum mandi air panas...pape aku wat,aku slalu update kat 'Mr. Special' ni..yela...xkan x gtaw kot.kang benda kecik pon ley jadik slah paham..xnak aku...baik gtaw awal2 mane nak g...
After makan,kitowang pon g la bmndi2 bersiram kat air panas tu...adik aku x mandi,dating ngan pakwe dye...dalam 11 lbh aku rase Mr. Special call...so adek aku angkat la call,gtaw aku salin baju..adik aku kate banyak kali dye call...aku da rase da bile dye call banyak2 kali...comform aku perang besar malam tu..haaaa...
Pas salin baju pe lg...trus call..n call2 je trus kne perli...dye kate da banyak kali dye call..keep on salin baju..ouh..salin baju sampai 2 jam...haaa...amik ko..kene sebijik ayat dye bg..masalah nye aku da gtaw kan aku g mandi hotspring..xkan x paham kot..haissshhh
(lupe lak...dye memamng slalu xpahamm..hmmmm..suke pk bukan2..but he so sweet n caring..tu yg wat makin bertambah syg..haha..gatay..uwweeekkk!!)

n malam tu start dri aku otw balik umah smpai la ke rumah kitowang perang besar...haaaa....pe lg..kuar la ayat2 dye..i ni bodoh la,stupid la..begging people to love me la..n bla..bla...bla...
haiiissshhh...n malam tu la aku gaduh ngan dye smpai kul 3 am..tapi ngan dye ni lahamdulillah la...tiap kali gaduh akan settle...even kadang2 dye ni suke ngungkit..x kisah la...asalkan settle...
da hampir2 break off da malam tu..n pe yang wat aku rase hurt sebab wat dye nangis sebab aku..hmmm...yela,dye ni anak manje..pape suke merajuk..pastu suke mnx brk...so..aku pon mls nak kate pe...aku cakap kalo tu yang dye nak,teruskan...siap begging aku suh lupe kan dye tu..sape x touching...xkan aku nak thegeh2 cm perigi carik timba..haaa...bile aku cakap cmtu..masing2 da trase..mcm2 la ayat kuar..wat touchg2...haiiissshhhhsmpai menangis la dye sebab dye kate aku betul2 x paham pe yg dye nak...kalo betol da xnak aku..xkan dye msg n call...tu pon x ley paha...ayat yg xley bla...thank u very much,1 day b4 valentine v break off...superb...lg la aku rase serba salah...even dye bkn seagama ngan aku..(Mr. Special ni dak India habaq ang..haaa) tp dye cukup2 hormat aku..hormat agama kite n cube faham islam..tu la yang wat kan dye special bg aku n wat aku syg kat dye..haiiisshh..gaduh punye gaduh..then last2 ok balik...
(tiap kali gaduh..even nak brk off xkan jadik..chemistry kuat sgt kot ngan dye ni..ntah la...masing2 syg..so xde la clash2 ni..hihi)

13 Feb..sehari sblm Valentine dye call aku tye aku ade kuar g mane2 x sok..then mnx aku jangan kuar g mane2,kalo boleh dri pg smpai la 9pm..pelik kn pemintaan dye..nk kate ade pape x sebab kitowang jauh..dye kat penang..aku kat melaka..xmgkin dye nak datang..haaa...tyme tu tgerak gak dalam aty ni mesti ade nk bg something..tp xde la ak cakap..jst tlintas dalam aty..so aku pon ye kan jela pe yang dye suh tu...siap perli lagi kalo boleh jangan kuar mane2,,kalo xboleh xpela..u kan bz..haaa...amik..ayt ni jela slalu dye nak ngenekan aku..haiissshh..
Jujur aku cakap memang aku x ingat langsung Valentine2 ni..tgh mlm tu dye call n wish happy valentine day..so aku pon xtaw nak cakap pe..aku cakap la yeke..i lupe la..hahaha..makan dalam nye ayat..kawan meajuk sebab ingat kan aku lupe kat dye...bukan pe..kite kan xley sambut..kang aku wish same la cm aku sambut same..tol x..haaa..so skit kn jela aty dye..nk wt cmne..cinta2 gak..tp agama jgn wat main kn..haaa....

Maka nya...pd 14 feb ritu aku pon duk umah senyap2..mak aku pon xde nk g mane2..sibuk mjahit nk siap kan baju owang..so lepak umah la...siap masak asam pedas ikan pari lg ritu..hehehe..yela..da xde keje..maka rajin tu bertambah cikit dri bese...nak d pendekkan cite yang da memang panjang lebar ni..ngah aku siang ikan,ade lak sowang mamat cine ni tepon..ingat kan nape..rupe nye carik umah aku x jumpe..hahaha..dengar je mamat tu dari Alice florist,melak..aku da agak da ni msti keje Mr.Special..sesarat2 x bg kuar sehari msty sbb tunggu mamat ni hntar something..n then..hasil nye.....

tadaaa!!!!! a bouque for me!!!
happy sangat2 dpt bunge...haaa...he really surprising me...speechless xtaw nak cakap pe tyme tu...xsangka even dye jauh..dye still make sure aku happy even aku xsmbut valentine..hmmmm..thank u so much Mr.Special..m really2 appreciate it..distance never seperate 2 heart tat really care..ryte??haha...n tat wat u prove it nw Mr.Special..auuwwww...u sooo sweeettttt...hahaha(gedik tlbih plak...maklum la..hati ngah berbunge2 kan..hehe)

Tapi tu la...aku x sambut valentine...so skali lg m hurting him...sure dye pk aku x ingat dye kan...lgpon tadi dye pon ade tanye tyme call...untuk i memang xde pape kan..u totally changed after bck melaka..ayt ni la yg plg aku x suke kuar dri mlt dye..his wird hurting me...bikan nye x ingat...da xley sambut kan..haaa...

M so sorry dear..didnt mean to hurting u..nt lyk wat u tink,m always remember u..always in my heart..xpela...pape pon nak amik aty dye balik...so aku pon rancang nak bagi surprise kat dye plak..lgpon next week dye final exam fr sem 6..xnak la dye pk banyak2 n pk yang bukan2...ade la t aku bg something kat dye...nk amik aty kate kan..hahaha

Hmm...cume kadang2 aku pk..smpai bile la aku nak stay ngan dye..yela..dye hindu,aku muslim...susah kot..banyak dugaan...aku just doakan 1 day,pntu aty dye tbuka untuk convert ke islam...bkn sbb aku tp mmg dtg dri aty dye..aminnn..hopefully..doakn same ye... :)



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Thursday, 14 February 2013

happy Chinese new year..

GONG XI FA CAI...

haa...dalam diam x diam...da seminggu kan owang bcuti sambut chinese new year...so d kesempatan niak po nak ucapkan happy chinese new year la kat kengkawan chinese tu...windu plak kat classmate yg chinese tu..c loo min n ng..

keoh loo min(kiri) & Ng chin chen (bj merah)

kalo tyme chinese new year dyowang ni x hbis2 bawak limau untuk dak2 kelas...hahaha..habis 1 kelas b'bau limau...seb bek la lecturer pon chinese...sporting2....haaa...pe lg...layan kan je la....ingat lg kalo tyme CNY ni...masing2 mst balik umah ngan bekal 2-3 bijik limau sowang...hahaha...dak2 chinese ni lak mmg kepala pon gile2...siap bwk priuk bgai msuk dlm kls...tyme rehat g wt steamboat...haaa....xley blaaa....kau ade??hahaha..memang bez giler la ngan dyowang ni..
Berbalik pd topik CNY ni la kn...(da cam wat karangan bm plak...amik poin asal smule tkt lari tajuk..haha)
tyme2 cuti ni memang rumah aku penuh la kan..masing2 balik kampung..cume kali ni family makteh yang xde sbb makteh duk sibuk siapkan rumah..wat persiapan nisah nk kawen..(nisah ni sepupu aku...)nk kate ramai yang balik kali ni xde la...busu aku je pon ngan ank bini+adik angkat dye c azhar tu...
(dari kiri:mak,maksu,busu.azhar n cik mimi yg tengah2 tu)

bile masing2 da bercuti..huissshhh...pe lg...keje berjalan je la....ukur jalan bak kate mak aku..hahaha...g merayau mlake la..kolam air panas la..memancing la...macam2 la senang cite...haaa...ade je plan nk merayau...
cume yang x bez nye tyme2 public holiday ni..mslh traffic jam...nyampah aku...berpeluh2 dalam kete nk tuju 1 tempat...dye punye beratur pnjang kete2 tu xpyh cite la...kalah keretapi tanah melayu pnjg nye...haiiiisshhhh... n tyme2 cmni la owang2 kat KL tu nk bergumbira sebab sume owang lari balik kampong masing2..maka nya..jln kat KL tu pon lengang...

Bile busu aku dah balik ni....haaa...jgn tanye nape rumah aku riuh siang malam...xlain x bukan sebab cik mimi la...melayan dye berlari ke hulu ke hilir....seb bek seminggu...kalo sebulan busu aku balik...memamg kering la ak jwabnye...xpayah susah2 nak g jog da kurus ak d wat nye..haha..

Pape pon ak happy sangat sebab tiap kali public holiday family aku yg happening n gilaxx2 ni dpt kmpul same2 n wat xtvt x tntu hala kitowang..

LOVE MY FAMILY..YEA!!!:)



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Monday, 11 February 2013

kEnapa BLOG????

WHY??
WHY???
WHY????

kenapa pilih blog?? soalan yang slalu sangat adik aku tanye...nape?pelik ke??hahahaa....memang la dye pelik sebab da bape kali aku wat blog pastu ak delete...kalo x silap da dekat 5-6 kali gak aku wat blog..pastu delete..
betol ke x betol tu?haaa....


Xde la..bukan pe...aku delete pon ade sebab nye..bukan saje2..pe sebab nye?biar la aku sendiri je yg taw..hehe

sebab nape aku suka blog...mesti ade lbh kurang same cam kowang kan..

Sebab nye:
  1. name nye blog..bukan twitter,bukan fb..haaa...
  2. masalah suke b'celoteh...so aku pon alih kn la masalah aku tu kat blog ni..so...xde la penat tinge kowang nk dengar aku pot-pet2
  3. bile kat blog,sume benda aku rase nk share nk luah,aku ley wat..sebab blog ni aku yang punye...so ak nak story pe pon ikut suke..betul x??haaaa
  4. saje ley share macam2 kisah hidup..ne taw ley jadik teladan untuk kowang2 kat luar sane..
  5. aku rase blog ni satu media yang kreatif..aku pon suke benda cute2 ni..ade blink2 sane sini..sooo...camtu la...hehe
  6. blog ni ade yang anggap cam diari..same gak la cam aku...at least bile b'blonging release cikit tension kan..ha..
  7. sebab yang lain2 nye...lu pk la sendiri...xpon try la b'bloging...so kowang akan taw nape aku suke blog..hehe




Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Friday, 8 February 2013

Gathering Wit BFF!!!!!

"BESTFRIEND FOREVER!!!"

AAuuuuuwwwwwww!!!!!!
happy...happpyyy...happppyyyyyy saaannnnggggaaatttt!!!!
 (tahap meroyan nye happy ke pe ni???haissshhhhh...hahaha)

Anyway...pe korang nak kate...kate la...x heran pon..(sambil wat muke berlagak..ngekkkk)
hahaha....happy giler bile jumpe balik kengkawan skola yg giler2....giler2 remaja datang kembali..ahak!!! Lame giler kot x jumpe dyowang ni...da bpluh tahun rase..(padahal baru 9 thun x jmpe..huhh)

bile da lame x jumpe,paham2 sendiri la..haruk nye kemain...dari awal jumpe sampai la nk balik x habis2 ngan gosip...dari cite zaman skola..masuk alam blaja...alam keje n alam bercinte..lengkap..complete...betul2 nye citer d wat nye...cam kedai makan tu kitowang yang punye..almaklum la...otak sume giler2..bile da b'cantum,huru-hara jadik nye...hahaha..gelak sampai x ingat orang kiri kanan...cm dunia ni kami yg punye...hahaha..dahsyat dak2 ni...


Tapi yg xley bla nye panggilan "TONG" tu maintain sampai skang...
(bukan sebab aku ni tong drum..haaaiiissshhhh...bukan2...nak taw cmne ak ley lekat ngan name tu??t aku cite yer..tapi bukan skang larr..len kali..hehe)
So bile sowang panggil aku FIEZA,haaa....jangan tanye nape aku kene bahan...pelik giler bunyi nye kalo da jumpe ngan geng2 ni..hahaha

Alhamdulillah...masing2 skang da ade kerjaya sendiri..even da lame x jumpe...masing2 saling ingat...n paling bez,cite yg da bertahun tu pon masih ingat smpai skang...biar la ade kawan2 kelas yang dulu ade yang berlagak,da sombong...asal kan geng2 aku ni still macam dulu..
thank kowang coz b my BFF..love u all <3

~~UKHWAH TILL JANNAH~~
hopefully...amiinnn..:)


#pape pon "fasyafanamieza" tetap d  hati..FRIEND FOREVER :)
                  





Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

"DoNt Judge A BoOk by it Cover"

"Don't Judge A Book By It Cover"
Jangan nilai orang berdasarkan paras rupe...yup...tula ungkapan yang slalu saangat kite dengar kan...tp dalam sedar x sedar msyarakat kite ni sebenarnye ramai yang spesis  judge owang by it cover...(bukan cover buku k..haaa) 

Tu la mslh besar masyarakat kite skang ni...suke sangat nak nilai owang n nak kate bukan2 pasal owang lain...sdgkan dri sndiri pon x betol..ye dok???haaa...mane la ade manusia yang sume nye perfect..normal la kan kalo ade wat silap....

jangan suke nak menuding jari kat owang...yang nampak salah owang lain je...kan bagus kalo nampak pe yang salah tu tegur je secara berhemah...kalo xnak  tgur pon...jadikan tauladan...ni x...masyarakat kite ni nampak je salah owang habis sume d pukul canang...
"Woi!!!anak kau serong tadi"
"eh..kau dgr x pasal si polan bin si polan ni wat keje haram??"
woi tu..woi ni...n blaa...blaa...blaaa......


Cam gini cara nye..sampai bile masyarakat kite x maju...tol x...haiiissshhhh....bukan niat aty nak ngata sape2...ni pon sbgai peringatan untuk diri sendiri gak...x sume owang yang baik kite nampak..baik juga kat belakang...tup2 taw2 dye tu pengedar dadah...yang kite ni lurus bendul je cakap..."baik budak nye...b'tudung litup/berkopiah...jadi menantu bagus ni.."
tgok2 menantu mu pengedar dadah..x ke malu 1 kampong???haaaa.....
(#eh...ni bukan nak jatuh kan martabat owg btudung.berkopiah ea...ni cth je...haaa....jgn salah paham lak...pesan awal2...mklum la..kang salah sgka plak..maklum la....masyarakat skang kan....hahaha)

     Pernah tengok anak imam t'pesong?pernah tgok budak yang dulu kelas agama tudung labuh tibe2 berubah pakai short paint free hair??mesti pernah kan...haaa...xsume yg b'mule ngan kebaikan akn berakhir ngan kebaikan...n x sume yang bmule ngan keburukan berakhir ngan keburukan....xpayah la nak mengata owang lain...nk pandang rendah kat owg lain...nilai diri sendiri da cukup...
bukan pe...kite ni hamba Allah...sume nye same d sisi Allah..yg beza nya amal ibadat kite..kalo setakat btudung litup tp ngate owg je x gune kan...pkir2 la...



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Wednesday, 6 February 2013

"MaAF"

"MAAF" ungkapan yang sgt mudah dilafaz tp susah utk diselami ertinye...
untuk ape ungkapkn maaf andai xtahu mendalami nye??
mudah sangat untuk lafazkan maaf..tp mudah juga utk ulangi kesilapan..kan...
memang betul kite manusia x lari dari kesilapan...tp jangan kite lupe juga kesilapan boleh di elak andai kite tahu nilai seseorang...

Memang la orang kate sedang  nabi pun maaf kan umat..ini kan pula kite manusia biase...n sebab kite mnusia biasa la bukan setiap kesilapan mudah nak dimaafkan...pe gune "MAAF" kalau setiap kali diungkap,diucap dirayu n ditagih untuk dimaafkan tp tetap gak ulangi kesilapan yang same..???

 

Bukan semua benda mudah dimaafkan...kalau da mengguris ati...ditikam smpai berlubang2 aty tu..haaaa.....maaf tu pon xley tampal aty yg da berlubang tu..maka nye...sebelum berkata sesuatu...wat sesuatu...pikir la perasaan orang lain...x kire la die tu orang asing ke,orang kite cintan ke,tue ke mude ke...senang cite setiap jenis orang la...(kecuali alien...da sah2 xde perasaan..:D) 
bukan pe...kite ni xtaw lagi bile ajal maut kite smpai kan..ari ni jmpe..sedap bercium berpeluk bertepuk tampar...tgok2 esok nye da INNALILLAH~~~~ haaa....sape yang nk mnx maaf utk kowang...dosa ngan Allah ley wat taubat..tp wt la taubat yg betul,taubatt nasuha kn..haaa....dosa ngan mnusia ni smpai akhirat x lepas...
 
SO...pkir2 la...wat la pe yang patut...masing2 da besar kan...jgn mudah nk lafaz maaf je tapi keje nyakitkan aty orang x gune gak...pk2 la ye...



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...