Kawan2 ku :)

Google+ Followers

Friday, 8 February 2013

"DoNt Judge A BoOk by it Cover"

http://adfoc.us/?refid=130738
"Don't Judge A Book By It Cover"
Jangan nilai orang berdasarkan paras rupe...yup...tula ungkapan yang slalu saangat kite dengar kan...tp dalam sedar x sedar msyarakat kite ni sebenarnye ramai yang spesis  judge owang by it cover...(bukan cover buku k..haaa) 

Tu la mslh besar masyarakat kite skang ni...suke sangat nak nilai owang n nak kate bukan2 pasal owang lain...sdgkan dri sndiri pon x betol..ye dok???haaa...mane la ade manusia yang sume nye perfect..normal la kan kalo ade wat silap....

jangan suke nak menuding jari kat owang...yang nampak salah owang lain je...kan bagus kalo nampak pe yang salah tu tegur je secara berhemah...kalo xnak  tgur pon...jadikan tauladan...ni x...masyarakat kite ni nampak je salah owang habis sume d pukul canang...
"Woi!!!anak kau serong tadi"
"eh..kau dgr x pasal si polan bin si polan ni wat keje haram??"
woi tu..woi ni...n blaa...blaa...blaaa......


Cam gini cara nye..sampai bile masyarakat kite x maju...tol x...haiiissshhhh....bukan niat aty nak ngata sape2...ni pon sbgai peringatan untuk diri sendiri gak...x sume owang yang baik kite nampak..baik juga kat belakang...tup2 taw2 dye tu pengedar dadah...yang kite ni lurus bendul je cakap..."baik budak nye...b'tudung litup/berkopiah...jadi menantu bagus ni.."
tgok2 menantu mu pengedar dadah..x ke malu 1 kampong???haaaa.....
(#eh...ni bukan nak jatuh kan martabat owg btudung.berkopiah ea...ni cth je...haaa....jgn salah paham lak...pesan awal2...mklum la..kang salah sgka plak..maklum la....masyarakat skang kan....hahaha)

     Pernah tengok anak imam t'pesong?pernah tgok budak yang dulu kelas agama tudung labuh tibe2 berubah pakai short paint free hair??mesti pernah kan...haaa...xsume yg b'mule ngan kebaikan akn berakhir ngan kebaikan...n x sume yang bmule ngan keburukan berakhir ngan keburukan....xpayah la nak mengata owang lain...nk pandang rendah kat owg lain...nilai diri sendiri da cukup...
bukan pe...kite ni hamba Allah...sume nye same d sisi Allah..yg beza nya amal ibadat kite..kalo setakat btudung litup tp ngate owg je x gune kan...pkir2 la...



Thank sudi baca entry Fieza!!Like if kowang suke k :)

No comments:

Post a Comment

assalamualaikum..sawadikap..vanakem..hye..
kalau sudi..sila lah komen..
salam perkenalan
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...